Garderob_tips

Fina dekorationer till hösten och halloween

Högtiden halloween kommer ursprungligen från Irland och Skottland men har fått sin stora spridning via USA dit många irländska emigranter kom under mitten av 1800-talet. Halloween infaller alltid den 31 okt och ska ej blandas ihop med den svenska högtiden Allhelgonadagen som firas den 1 nov. Hösten och halloween lockar fram kreativa sätt att skapa dekorationer av det som naturen har att erbjuda. Här har vi samlat våra höstfavoriter.

Pumpor

Bara för att det är Halloween behöver man inte skära ut ett klassisk argsint ansikte i en orange pumpa. Den orangea pumpan kan man göra massa härliga höstdekorationer med i många olika färger och former. Måla med väggfärg blandat med bikarbonat för att få pumpan att smälta in i inredningen. Eller varför inte skapa egna pumpor av garn eller tyg. Väljer du att karva ur en pumpa så ta gärna vara på innanmätet och laga en pumpasoppa eller baka en pumpakaka.

Fler tips på hur du kan dekorera med pumpor på olika sätt.

Ljung

Denna lågväxande buskväxt trivs bäst i väldränerad surjord. Ljung gillar inte att bli uttorkad så se till att vattna den så länge det inte är frost. Den trivs i soligt läge och kan blomma hela hösten om man tar väl hand om den. Ljungen har historiskt sett varit en viktig växt då den användes som bete till djuren. Men man använde den även till färgning av garn som naturligtvis blev “ljunglila”, man flätade korgar av rötterna och använde grenarna att elda med. Det finns flera sorters ljung i handeln och de vanliga sorterna är både fleråriga och tåliga. Höstljung (Erica) däremot är en ettårig sort som inte tål frost, så vill du att ljungen ska klara sig hela hösten och vintern så välj en annan sort.

Tips på hur du kan dekorera med ljung på olika sätt.

Höstmys 

I tidigare blogginlägg gav vi tips på hur du kan skapa höstmys hemma. Här har vi samlat fler tips på enkla sätt att skapa fina höstdekorationer med saker från naturen. Vackra blad och andra växter tillsammans med pumpor och ljung såklart. 


Fler bloggartiklar