Garderob_tips

10 tips på inredning att köpa second hand

Inredning är för många av oss en stor del av livet. I en färsk rapport från Naturskyddsföreningen konstateras att svenskarnas konsumtion av möbler och hushållsartiklar ökat mest av alla konsumtionskategorier mellan åren 2009 och 2019 – med hela 47 procent. Men ditt inredningsintresse behöver inte vara centrerat kring att ständigt konsumera nya saker till hemmet.

Tvärtom bör du tänka långsiktigt när du inreder, och köpa väl utvalda saker som håller både vad gäller kvalitet och design. Med en bra grund kan du sedan med små medel göra förändringar då och då. En inredare från Hemset kan hjälpa dig att identifiera det du verkligen gillar och som fungerar för dina förutsättningar och behov, samt ge dig råd om hur du bäst använder det du redan har och vad du kan komplettera med. 

När du väl ska göra inköp, bör du alltid i första hand överväga att köpa något som är nytt för just dig men inte nyproducerat. Detta är ett enkelt och självklart sätt att ta ansvar för den stora miljöpåverkan inredningsbranschen traditionellt sett har. Visste du till exempel att en ny soffa motsvarar samma miljöpåverkan som sex begagnade

Vår inredare Anna Wiklander tipsar vi om 10 saker till ditt hem som är lätt att hitta på andrahandsmarknaden.

1. Ikeamöbler

Våra hem fullkomligt svämmar över av möbler från Ikea, och du kan vara tämligen säker på att någonstans i ditt närområde gör sig någon just nu av med exakt den möbel du planerar en resa till Ikea för att köpa.

Så nästa gång du är ute efter en specifik möbel från Ikea, gör först en sökning på Blocket eller Facebook Marketplace. Chansen är stor att du hittar exakt samma möbel närmare än Ikeavaruhuset, i gott skick och till ett ännu lägre pris.

2. Köksutrustning

Är du ute efter en ny ungsform? En stekspade? Glasburkar att förvara torrvaror i? En gjutjärnspanna? Köksavdelningen är en ofta förbisedd avdelning i second hand-butiker och på loppis, som dock har mängder av fynd i bra skick och till väldigt låga priser. 

3. Glas och porslin

Oavsett om du samlar på en specifik serie porslin från Gustavsberg, om du behöver fler vinglas till en fest eller om du bara gillar vackra, omaka tallrikar så finns garanterat det du söker på din närmaste Erikshjälpen, Röda Korset eller liknande.

4. Blomkrukor och vaser

Från gedigna gamla handgjorda krukor till vanliga terracottakrukor med eller utan vacker patina. Vaser i alla dess former och storlekar – små vaser till sticklingar och avokadokärnor, vida tulpanvaser eller vackra kristallvaser på fot. Här finns massor av möjligheter att fynda skatter, så missa aldrig denna avdelning på loppis och second hand! 

5. Förvaringsmöbler

Är det dags att organisera om förråd, källare eller klädkammare? Istället för att lägga ner större summor pengar på helt nya möbler som ändå står undangömda, köp begagnade på andrahandsmarknaden. Här är funktion viktigare än form, och med en enkel sökning på Facebook Marketplace hittar du garanterat det du behöver för bara enstaka hundralappar eller till och med tior.

6. Gästsäng

Enligt Naturskyddsföreningens rapport motsvarar miljöpåverkan av en ny 90-säng den av sju begagnade. Tanken på att köpa en begagnad säng kan dock kännas skräckinjagande och riskfyllt, både vad gäller hygien och komfort. Men som säng i gästrummet gör en bättre begagnad resårmadrass tillsammans med en ny och fräsch bäddmadrass definitivt jobbet. Resårmadrasser och resårbottnar säljs otroligt billigt på Facebook Marketplace, Blocket och i second hand-butiker. Ofta ges de till och med bort gratis, särskilt i studentstäder där de dessutom ofta är måttligt använda.

7. Belysning

Lampor och armaturer kan verkligen förhöja ett rum och fungera som små konstverk, och utbudet av vacker belysning är i det närmaste oändlig på andrahandsmarknaden. Oavsett om du letar efter en designklassiker eller inte riktigt vet vad du letar efter, gå ut på exempelvis Auctionnet och botanisera så hittar du definitivt något som faller dig i smaken!

8. Julpynt

Även om det nu är långt kvar till jul och utbudet även på loppis och second hand ofta är säsongsbetonat, så är det nyttigt att redan nu ha ordet “julpynt” i bakhuvudet under din nästa loppisrunda. Framåt hösten är det sedan bara att gå all in på julavdelningen, där du hittar allt ifrån vackra gamla ljusstakar i trä till modernare pynt som  julgransbelysning och elektriska adventsljusstakar.

9. Persisk matta

En äkta matta är en tidlös investering som kan bli en släktklenod för flera generationer. Och även om priset alltså redan har potential att bli lågt över tid, så behöver man inte lägga flera tiotusentals kronor på en persisk matta. På auktionssajter får du ofta tag i dessa dyrgripar för under 10 000 kr. En väl omhändertagen persisk matta blir dessutom bara vackrare med åren!

10. Designföremål

Det finns många tidlösa designklassiker i nyproduktion, men det fina med att de är just tidlösa är att det även finns mängder av äldre versioner på andrahandsmarknaden! Är du på jakt efter exempelvis stolar av Hans J Wegner eller en lampa av Poul Henningsen bör du definitivt ta en titt bland auktionshusen först. 

Vi kan hjälpa dig!

Vill du köpa mer vintage och behöver hjälp att identifiera vilken typ av möbler och inredningsdetaljer du ska leta efter eller hur du kan kombinera gammalt och nytt så finns våra professionella inredare redo att hjälpa dig. Hör av dig om du har några funderingar eller frågor.

Fler bloggartiklar