Garderob_tips

Hur väljer man rätt gardiner?

Den första frågan man kan ställa sig är vilka rum som behöver gardiner. Har du vackra fönster som du verkligen gillar så är kanske gardiner överflödigt? Fundera på i vilka rum det inte behövs någon form av insynsskydd eller solskydd och var kan gardiner bidra till att skapa en varm och mysig känsla. Inredning handlar en hel del om att lyfta fram det som är vackert och förvirra ögat så det ser det vi vill att det ska se.

Välj tyg efter rum

Tunna tyger passar i rum där du vill ha energi och mycket ljusinsläpp och tjockare tyger passar där du vill ha en mörkare och mer dämpad känsla. Man kan även sätta upp gardiner i flera lager med ett tunnare tyg bakom det tjockare på två gardinstänger eller en dubbel takskena. Ett tjockare tyg skapar en varm känsla i rummet och bidrar även till isoleringen av ljud från utsidan samt bevarar värmen i rummet. Det går givetvis även bra att hänga mörkläggande gardinlängder bakom de “vanliga” gardinerna när det behövs extra mörkläggning. Se till att välja ordentligt med tyg så det blir bra volym i gardinerna.

Längd och bredd

Det allra vanligaste är att ha långa gardiner som hänger bredvid fönstret eftersom det gör att fönsterna ser större ut. Långa gardiner från golv till ger en känsla av högre takhöjd. Har man normalt (2.40 m) eller lägre i tak är det bäst att hänga gardinerna i taket, helst med en skena. Att fästa gardinstången precis ovanför fönstret ger ett komprimerat och omodernt intryck.

Den kortaste längden för gardiner är från golvet till 20 cm ovanför övre kanten av fönstret. Vill du att gardinerna ska landa på golvet så lägger du till 5 cm. Med en standard-takhöjd är det oftast snyggast att ha gardiner hela vägen från golv till tak. 

Bredden på gardinerna bör vara ungefär dubbelt så brett som fönstret. Har du en lång vägg med fönster så är det en fördel att sätta en skena i taket längs hela den sidan på rummet så man enkelt kan justera var längs väggen som gardinerna ska hänga.

Solskydd

Behövs någon form av solskydd så kan du t.ex. välja hissgardiner, rullgardiner eller persienner. Hissgardiner är relativt enkla att sy om du vill ha dem i en särskild färg eller ett speciellt mönster. Persienner måste inte vara gråa och trista, de finns i många olika färger, stilar och material. Numera finns även plisségardiner som ger ett fint ljusgenomsläpp soliga dagar till rimliga priser. I sovrum räcker det oftast inte med med hissgardiner eller persienner för att hålla morgonsolen borta under de ljusa sommarmånaderna. Då är mörkläggningsgardiner eller en mörkläggande rullgardin ett måste. 

Rätt längd på gardinstången

En gardinstång bör vara minst 40 cm bredare än själva fönstret så att gardinlängderna hamnar delvis utanför fönsterkarmen och ger en  illusion av att fönstret är större än det egentligen är. Har du väldigt stora glaspartier så är det kanske inte så relevant men för många är det ett bra sätt att skapa en känsla av mer rymd i rummet. Har du en lång gardinstång så behöver den ofta extra stöd i mitten, speciellt om du dessutom har gardiner i ett tjockare och därmed tyngre tyg. Finns det bara plats för gardiner på ena sida fönstret så kan du låta gardinstången/skenan gå hela vägen längs väggen och hänga gardiner endast på ena sidan.

Matcha med inredningen

Välj en gardinupphängning som matchar övrig inredning i rummet. Antingen kan du välja en stång som sticker ut och skapar kontrast och samtidigt matchar med rummets övriga inredning, eller kan du välja en som smälter in med väggen/taket och låter gardinerna vara helt i fokus. Har du en klassisk gardinstång så finns det ännu fler val att göra, som t.ex. ändknoppar. Här är den gyllene regeln tunna gardiner, smäckra knoppar och till tjocka gardiner, större knoppar.  Det vanligast idag är att montera en skena i taket eller en tunn stång precis under taket. Det ger ett modernt och stilrent intryck. Vill du ta det ännu ett steg så kan man dölja gardinstången bakom lister som bygger ner från taket, och kanske till och med integrera belysning i den som lyser upp gardinerna när det är mörkt.

Lycka till med gardinerna! Fastnar du och vill ha hjälp så kan vi på Hemset hjälpa dig. Här finns mer info om våra tjänster:
https://www.hemset.se/services

Fler bloggartiklar