Garderob_tips

Rätt belysning inomhus

Vilken belysning som behövs i ett rum avgörs framför allt av rummets storlek och hur rummet används. Och det kan ju variera under olika delar av året. Generellt sett ska varje rum innehålla tre sorters belysning, allmänbelysning, stämningsbelysning och riktbelysning.

Allmänbelysning är till för att lysa upp och ge ljus till hela rummet. Den är även kallad städbelysning för att den passar vid just städning. Typisk allmänbelysning är lampor som sitter i taket.

Stämningsbelysning används för att skapa en känsla i rummet. Den kan också bidra till att skapa effekter i rummet och ljusa upp delar av ett rum som man annars inte skulle lägga märke till. Exempel på stämningsbelysning är bordslampor, fönsterlampor och golvlampor, men även vägglampor kan fungera när de sprider ett milt ljus runt omkring sig.

Riktbelysning är precis som det låter en ljuskälla riktad på en specifik plats i ett rum som behöver extra mycket ljus. Läslampor är kanske den vanligaste typen av riktbelysning men den kan också användas för att lysa upp specifika föremål i ett rum, som t.ex. en vacker tavla. 

I ett rum ska man helst ha minst 6 olika ljuskällor. Viktigt är att tänka på att belysa alla delar av rummet på något vis, speciellt de ställen av rummet som du vistas mycket i. Låt även belysningen sätta fokus på de bästa delarna av rummet, de ställen du tycker extra mycket om, så lägger man inte märke till andra delar som kanske inte är riktigt lika charmiga.

Att tänka på när du väljer lampor:

- Välj olika typer av lampor för att få ljus på olika delar av rummet

- Undvik för många öppna lampor där man ser glödlampan

- Ha gärna någon lampa där ljuset lyser uppåt 

- Se till att de större lamporna går att dimra

- Du behöver ofta fler lampor än du tror

Du vet väl att du kan hitta många snygga lampor i Hemset shop

Fler bloggartiklar