Garderob_tips

Tips på hållbara julklappar

Årets Julklapp i kategorin medveten konsumtion är som den pre-älskade klappen, alltså något du har hemma som du har älskat men som nu gjort sitt hemma hos dig och ännu har mer att ge. Det kan givetvis även vara något från en second hand-butik som någon annan ägt, möjligtvis älskat, och gett vidare av något skäl.

Är man inte van att leta på begagnatmarknaden eller känner sig obekväm med att ge något använt i present så finns det andra sorters klappar som också är mer hållbara än att köpa nya saker. 

Good luxury

Att ge bort saker man förbrukar är jättebra, så länge det är något personen verkligen gillar. Det kan var ätbara saker, gärna av den lite lyxigare och ekologiska sorten alt någon du vet att personen som ska få julklappen älskar. Det kan även vara lyxiga (gärna ekologiska) hudprodukter eller kanske till och med städprodukter. Satsa på en extra fin inslagning, kanske genom att använda en begagnad sak som t.ex. en korg, skål eller burk av något slag.

Knowledge is power

Få unnar sig att ta lektioner i något de verkligen gillar att göra eller skulle vilja lära sig. Nu finns det ju dessutom massor av kurser som går online så hjälp din vän på traven genom att ge bort en kurs eller lektioner i något hen tycker om. 

Treat each other

Att ge bort en upplevelse kan bli ganska dyrt, men det behöver inte vara det. Det kan vara en aktivitet ni gör tillsammans där du står för planeringen, transport och kanske fixar matsäck. En upplevelsepresent är ett fint sätt att ge av din tid och/eller att ge “egentid” till personen som får presenten.

Time is money

Tid är det enda vi har lika mycket av, även om det kanske inte alltid känns så när man har svårt att få tiden att räcka till. Att ge bort hjälp av något slag som du vet att personen verkligen behöver kan bli mycket uppskattat. Även här kan du ge av din egen tid eller ge bort tid med en expert på just det område som är behövligt. Här kommer till exempel våra inredningstjänster in. Du vet väl att du kan köpa presentkort hos oss på Hemset?

Home made

Har du någon hobby där du själv skapar något? Då har du en guldgruva till personliga och hållbara julklappar. Det kan vara allt från smycken och raggsockor till fotoalbum och tavlor. Denna typen av julklapp blir ofta väldigt uppskattad just för att den är personlig, att det är du som skapat den.

Sharing is caring

Det finns så många initiativ och organisationer som gör så otroligt bra saker både för miljön och människor som är i behov av hjälp. Tänk efter vad den du ska ge julklappen till är engagerad i och leta upp en välgörenhetsorganisation som gör något som bidrar till det ändamålet.

Inspiration till de alternativa klapparna kommer från Maria. Tack Maria för att du sprider så mycket kunskap och inspiration!

Fler bloggartiklar