Garderob_tips

Skapa en trygg och behaglig plats

Du vet känslan när du kliver in på ett SPA. Axlarna sänks flera centimeter och du känner dig lugn bara av att vara i den härliga miljön. Den känslan kan du också skapa, till exempel med hjälp av inredning, dofter och musik. Har du en klinik, salong eller praktik av något slag så är det ett hett tips att skapa en SPA-liknande miljö som får kunderna eller klienterna att känna ett lugn direkt när de kliver in genom dörren, ja kanske till och med på vägen dit.

Trygghet är ett grundläggande mänskligt behov (enligt den vedertagna Maslows behovshierarki). Vi människor har stort behov av att uppleva en känsla av säkerhet och harmoni. Så när vi vill skapa en plats där människor kan slappna av som t.ex. på en salong, i ett samtalsrum, på en klinik eller i en yogastudio, så kan inredningen spela en viktig roll. Platsen bör kännas varm, välkomnande, bekväm och harmonisk. Här kommer ett par tips till dig som vill skapa en trygg och behaglig plats där du kan ta emot dina kunder/deltagare/klienter.

1. Skydd bakom ryggen

Se till att det finns något som skapar en fast punkt bakom ryggen. Finns det inte möjlighet att sitta (eller ligga) med ryggen mot en vägg så kan det även fungera med en gardin, spaljé, skärm eller stor växt.

2. Fri sikt

För att känna sig trygg och säker är det bra att kunna överblicka omgivningen. Det ger en känsla av kontroll. Därför är det bra att inreda och möbler så att den som ska känna sig trygg kan ha uppsikt över dörrar och fönster, kanske genom en spegel.

3. Skapa rum i rummet

För att det ska kännas mysigt och harmoniskt vill man bli omhuldad av inredningen. Det får alltså inte vara för öppet, vitt och kalt. Är det en stor yta som ska inredas kan det vara bra att skapa en känsla av mindre rum i det stora rummet.

4. Ta in naturen

Naturen och jordens olika element har stor betydelse för människors trivsel. Modern forskning visar bland annat att växter kan bidra till trivsel och avkoppling. Även färger och former som påminner om naturen kan ha liknande påverkan.

Vill du ha hjälp med att planera och designa ditt business space så är det bara att höra av sig!

Fler bloggartiklar