Garderob_tips

Hållbar inredning i köket

Fler och fler människor vill bidra till att minska miljöpåverkan och leva mer hållbart, men det är inte alltid så lätt att veta vad en bör göra. Ibland är det kanske till och med så att en helst inte vill veta? Här kommer därför några tips och råd på vad som kan vara värt att fokusera på när det gäller just hållbarhet i köket.

Spara och uppdatera

Det allra bästa hade varit att inte göra något alls, men det kan ju faktiskt finnas rimliga skäl till varför det behövs en uppdatering av köket. Gå igenom det som redan finns för att se vad som kan sparas och återanvändas. All slänga ut fullt fungerande köksskåp, luckor och vitvaror är det minst hållbara alternativet, oavsett hur miljövänligt det nya köket skulle vara. Byt ut, bygg om och måla istället för att byta ut hela köket. Kanske det till och med finns det du söker på begagnatmarknaden?

Sortera och återvinn

Köket är förmodligen den plats som genererar mest avfall. Så ta en titt på hur det ser ut i ditt hushåll. Vilken sorts sopor är det som slängs och hur sorteras dem? En viktig del av hållbarhet i vardagen är att sortera rätt och för att det ska bli av så gäller det att ha ett smart sätt som gör det enkelt att lägga var sak på rätt plats direkt. Om du är noggrann med sorteringen så går återvinningen så mycket snabbare och smidigare.

Förvara och inventera

Precis som för butiker är det bra att göra en inventering av skafferiet och kylskåpet med jämna mellanrum. Det är så lätt att något gömmer sig långt bak och glöms bort annars. Därför är även förvaringen i köket en viktig aspekt. Att veta vad som finns att tillgå när man ska laga mat är en bra sätt att minska sitt matsvinn. Med rätt förvaring håller dessutom många livsmedel längre. Info om hur olika livsmedel helst ska förvaras finns hos Livsmedelsverket

Kom även ihåg att inte lita blint på datummärkningen, utan se, lukta och smaka på maten innan den slängs. Det går också att förlänga hållbarheten genom att låta mat med kort livslängd göras om till andra mer varaktiga livsmedel genom att t.ex. sylta och torka maten. Ta även för vana att ta hand om de matrester som blir och hur du kan omvandla dem till nya maträtter.

Ta hjälp

Har du svårt att se hur du skulle kunna behålla delar av det kök som finns och uppdatera det istället för att riva ut hela alltet? Då kan vi hjälpa dig! Investera i mer kunskap och bli lite mer klimatsmart. Här finns mer info om våra inredningstjänster.

Fler bloggartiklar