Garderob_tips

Det nya utelivet - 5 tips för långa sommarkvällar utomhus

Uteliv har fått en helt ny betydelse. Det handlar inte längre nödvändigtvis om att rumla runt på barer och nattklubbar. Det kan också betyda att spendera tid i naturen, på en balkong, altan eller i en trädgård. Utelivet har verkligen fått ett uppsving pga hela Corona-karusellen. Det är en sak som faktiskt är en positiv effekt av denna pandemin som i övrigt inte har mycket positivt att komma med. 

Men många är kanske också lite trötta på att hela tiden träffas utomhus. Oavsett väder. Vi har ju inte direkt något stabilt sommarväder att räkna med här i Sverige och det behövs alltid en plan B om ifall att det skulle regna, eller blåsa för mycket. Därför vill vi tipsa om några smarta saker som gör att du kan höja komforten på utelivet och förlänga sommarkvällarna så festen inte behöver ta slut för att alla sitter och fryser. 

1. Skaffa bra vindskydd 

Det här med att avgöra hur kallt det är kan vara svårt bara genom att kolla på en termometer. Vinden kan ha en kylande (och i vissa fall även värmande) effekt beroende på varifrån vinden kommer och hur mycket det blåser. Därför är det smart att ha någon form av vindskydd på de platser där ni oftast umgås. Till balkong och altan finns det många färdiga vindskydd att köpa, alt. skapar du någon egen kreativ lösning. Tänk på att ett vindskydd inte ska vara hel tätt utan ska släppa igenom lite luft för att undvika för stor påfrestning eller skapa vindtunnlar. I naturen finns det ofta möjlighet att hitta naturligt vindskydd av träd och buskar.

2. Lys upp uteplatsen

Solcellernas intåg på marknaden de senaste åren har ju ökat möjligheten till utomhusbelysningen hos väldigt många. Och visst gör det stor skillnad att ha en uteplats som är upplyst, även om kvällarna kan vara ljusa väldigt länge under sommaren. Belysning på uteplatsen skapar verkligen skön stämning och gör dessutom att man kan sitta kvar även efter solens nedgång. Är du ute i naturen så funkar en fotogenlampa kanske bäst, eller kanske en eld. Annars finns det ju även uppladdningsbara LED-lampor som inte kräver någon ström.

3. Skapa skydd för regnet

Regn är kanske det svåraste att acceptera när man planerat en utekväll. Det är ju trots allt inte bara att ta på sig en regnjacka och köra vidare med festen. För regn behövs någon form av tak. Det kan vara en paviljong, ett stort parasoll eller kanske en pergola som kan agera regnskydd. Kombinationen regn och blåst är kanske det värsta fienden för en lyckat utekväll och om det är det prognosen visar så kanske det är ställa in som är det smartaste valet. Det kan bli en farlig och dyr historia med paviljonger som flyger iväg och parasoll som välter rakt över matbuffén eller träffar någon i huvudet. I naturen kan man få bra skydd av träden och kanske ett vindskydd. Men även här kan blåsten ställa till det så ha koll på väderprognosen.

4. Lägg till extra värme

Filtar i all ära för visst kan det vara mysigt att svepa om sig en filt när det blir lite kyligt på kvällen. Men det är också väldigt skönt att ha en extra värmekälla som ger värme från utsidan. Numera finns det många olika sorters infravärmare som du enkelt kan sätta upp på din uteplats, förutsatt att det finns el i alla fall. Kanske finns det även  infravärmare som drivs med solceller? Hittar du någon sådan så tipsa gärna. I naturen är ju den självklara värmekällan eld. Kolla först så det inte råder eldningsförbud och elda bara på angivna platser.

5. Förvaring för filtar och kuddar

Är det nåt som är svårt att hitta så är det vettig förvaring till kuddar, dynor och filtar som ska plockas fram ut och in på uteplatsen. Dynboxar kan ju vara både fula och dyra, alltså en rätt trist kombo. Antingen kan du satsa på en billigare box och försöka gömma den på något sätt, eller kan du satsa på en som är någorlunda snygg (men antagligen därför lite dyrare). Ett annat alternativ är att ha förvaringen inomhus, precis i anslutning till utgången till balkongen eller altanen. Huvudsaken är att det är så enkelt som möjligt att ta fram dynor och kuddar så inte det hindrar dig från att gå ut på uteplatsen och äta frukosten/lunchen/fikat/kvällsmaten utomhus.

Nu håller vi tummarna att denna sommaren ger oss riktigt härlig sommarväder. Men om det inte blir så så ska är vi redo.


Fler bloggartiklar