Garderob_tips

7 enkla steg hur du inreder som proffsen

Vad är det egentligen en inredningsdesigner kan och hur går de till väga för att skapa vackra, trivsamma och harmoniska hem? Hemligheten är 7 steg som du kan använda dig av för att börja tänka på och se på ditt hem med samma ögon som proffsen.

1. Planering

Ett vanligt misstag är att börja med inspiration istället för behov, att kasta sig rakt in i inspirationsfällan och samlar på sig Pinterestbilder i överflöd. Börja istället med att fundera på vad du och din familj har för faktiska behov. Vad är det för funktioner ni behöver eller saknar i ert hem? Älskar ni att laga mat och vill kunna bjuda in vänner på middag? Finns det behov av att ha en arbetsplats för att kunna jobba hemifrån? Vad är viktigt för just dig/er?

2. Inspiration

Nu är det dags att samla på sig inspiration! Börja med en moodboard där du/ni samlar inspiration och tankar för att få en bild av vad du/ni gillar. Vilka material, färger och möbler tilltalar dig/er? Många använder Pinterest eller Instagram men det går självklart lika bra med gamla hederliga inredningstidingar. Ha ett öppet sinne och spara ner allt du/ni tycker är snyggt. Man brukar känna när man fått ihop tillräckligt många bilder.

3. Färgsättning

Färgsättning handlar inte bara om att hitta rätt nyans på väggarna utan även om färgval på möbler, textilier och andra inredningsdetaljer. De färger vi har i vår inredning är, förutom att skapa en känsla i rummet, ett sätt att uttrycka vår personlighet, precis som med de kläder och den frisyr vi väljer. Det är en bra idé att göra en färgpalett av de nyanser som du/ni vill ha som grund i inredningen. Det gör det mycket enklare att välja både väggfärg och produkter längre fram i processen.

4. Möblering

Möblerna är grunden i inredningen. De ska både tillgodose de behov du/ni har och passa in i stilen och färgskalan. Satsa på hållbara och gångbara möbler som kan var med under en lång tid framöver.

5. Belysning

Vilken belysning som behövs i ett rum avgörs framför allt av rummets storlek och hur rummet används. Utgå från funktion och välj belysning efter de behov du/ni har i olika delar av rummet. Bredvid en läsfåtölj kan det t.ex. vara bra med en lampa som är riktad medan en lampa i ett fönster gärna får ha ett spritt ljus som skapar en varm känsla. Ett tips är att placera belysning på olika nivåer i inredningen för att skapa en intressant och ombonad känsla i rummet. Ett annat tips är även att ha dimmer på din en del av belysningen för att enkelt kunna anpassa ljuset och stämningen i rummet med en och samma lampa.

6. Material och textil

Använd material med olika textur för att skapa en intressant inredning. Inredning handlar inte bara om det visuella. Vi människor påverkas även av hur det känns att röra vid olika material. Blanda gärna hårda och mjuka material, glansiga och matta etc.

7. Personliga detaljer

Möblerna är som sagt grunden i inredningen men de ger inte rummet så mycket känsla. Den personliga touchen finns i detaljerna och det är de som skapar den trivsamma känslan i rummet. Det kan var fina stilleben med reseminnen och arvegods som gör att rummet känns unikt och hemtrevligt. Ett tips är att samla ihop och placera saker i grupper enligt den gyllene regeln i udda antal. Blanda gärna saker i olika storlekar, former och material.


Vill du ha hela guiden så finns den att ladda ner här. Det är helt gratis mot att du lämnar din emailadress.

Lycka till med din inredning! /Team Hemset

Fler bloggartiklar