Inredningshjälp - hjälper dig att spara dina beslut till något viktigare!

Många beslut tas varje dag, hjälp hjärnan att ta beslut vid rätt tillfälle. Små förändringar som kan hjälpa dig att spara tid på saker som stjäl tid av dig.

Vi tar många beslut varje dag, uppemot 35 000 - vissa av dem omedvetet och andra medvetet. Hjärnan, fantastisk som den är, lyckas med hjälp av filter avgöra vilka beslut som är värda att lägga energi på, och vilka beslut som ska tas utan att vi är medvetna om dem. För att hålla nere antalet beslut och därmed energiåtgången, skapar vi människor rutiner.

Rutiner är egentligen inte något annat än beteendemönster som sker per automatik för att vi ska kunna spara energin till viktigare tankeverksamhet. Exempelvis borstar du tänderna varje dag (förhoppningsvis) utan att tänka på det, medan du kanske lägger mer energi att välja vilken soffa du vill inreda med. Med tanke på variationen, utbudet och antalet produkter är det inte konstigt att inredning kan leda till beslutsångest och att man ibland kan få anlita inredningshjälp.

Eftersom hjärnan ofta inte bryr sig om vilken typ av beslut som tas utan hur många beslut, kan man underlätta för den. Det kan vara något så enkelt som att begränsa området för beslutet. När du ska inreda ditt hem kan det till exempel vara bra att börja så litet som möjligt. Istället för att fundera på vilken stil man har eller hur man kan få ett finare hem kan man vara mer specifik och fundera kring hur man kan förbättra ljussättningen eller hur man ska göra viss hörna i rummet mysigare. Detta gör också att du kan komma till ett beslut fortare.

Det kan också handla om att ta beslut vid rätt tillfälle. Att börja dagen med att ställa sig i garderoben och fundera över vad man ska ha på sig är något som många känner igen sig i. Även om man har fina kläder känns det allt för ofta som att man “inte har något att ha på sig”. Genom att istället välja kläder dagen innan, när man oftast har en lite klarare tankegång så brukar det av egen erfarenhet ta väldigt lite tid att bestämma sig. Då är det kanske bra att ha en stol eller bänk i sovrummet att lägga fram kläderna på.

En annan aspekt som brukar ta tid från människor är att komma ihåg var man lagt nycklar, mobil eller plånbok. Om man alltid beslutar sig för att lägga dessa saker på samma plats, så vet man alltid var man ska leta. I hallen kan det därför vara bra att placera ut ett hyllplan, bord eller skåp där man kan lägga plånboken och ha en skål att lägga nycklar i.

Det är en bra början att begränsa utbudet för att snabbare kunna ta ett beslut och då är det bra om det finns underlag för att kunna ta ett. I ett hem är det därför viktigt att inreda med möbler som ger rätt förutsättningar. Om vi bjuder in till en kopp kaffe eller te i soffan är det bra om det finns ett avlastningsbord, så att det är enkelt att ta beslut om var man kan ställa sin kopp.

När vi på Hemset inreder ditt hem online är ett av våra mål att du ska få ett funktionellt och harmoniskt hem och minska antalet onödiga beslut.

Ha en fin dag!

Hemset-teamet

Hemset rekommenderar
Tänka, snabbt och långsamt
Välj rätt!: En guide till bra beslut