Förnya hemma med enkla medel

Av olika anledningar känner vi då och då behov av förändring och förnyelse. Att förändra hemma kan ge nya perspektiv på vardagen och är något som nödvändigtvis inte behöver kosta mycket pengar. Vi har bett inredaren Catharina att ge sina bästa tips för att med små medel skapa en känsla av förändring i hemmet.

  1. Släpp in ljuset! Börja med att se över dina fönster - inte bara genom att putsa dem. Höj gardinstången och bredda den. Var även kritisk och fundera ifall det över huvud taget behövs någon gardin i just detta fönster, många fönster är vackrare utan...
  2. Möblera om och byt rum. Prova möblera om i de rum du är mest i, till exempel kök eller vardagsrum. Byt ut vissa möbler mellan rummen - ett vitrinskåp får till exempel nytt liv i köket efter att tidigare ha stått i vardagsrummet.
  3. Textilier, textilier, textilier. Ett klassiskt knep är att förnya med kuddfodral och filtar. Vårens stora färger är sobra naturvita, gråa, beiga och milda jordfärger. Lägg även gärna till någon smutsrosa textil.
  4. Rensa. Gå igenom skåp och lådor och släng alla gamla tidningshögar och reklamblad. Ge bort lästa pocketböcker till vänner eller välgörenhet.
  5. Gruppera. Samla ihop de inredningsdetaljer du gillar mest och gör vackra stilleben. Håll ihop istället för att sprida ut!
  6. Måla om möbler. En ny färg lyfter vilken möbel som helst. Försök att alltid ge allt en andra chans.
  7. Använd dina gröna fingrar. Plantera om dina växter och sätt gärna ihop flera små till en stor.

Lycka till!

Foto: Mika Ågren